Populismus v útoku?!

autor článku: Tomáš Síkora

Každý z nás se dívá na různé věci jinou optikou. Jsou témata závažnější, s obrovským dopadem do našich životů a jsou témata, u kterých, někdy, ztrácíme více času než je potřeba. Budoucnost je tématem, které si naši pozornost zaslouží. Vždyť v ní, slovy klasika, hodláme strávit zbytek našeho života. Je zde mnoho aspektů, které naši budoucnost velice ovlivní. Náš přístup k životu, finanční gramotnost, všeobecný přehled nebo každý dobrý i špatný krok, který uděláme. Toto vše má nemalý vliv na náš životní styl, životní standard. Všichni se chceme mít dobře, je to přirozené, jenže jsou zde určitá ale.

Podíváme-li se, v současné době kolem sebe a budeme-li se dívat na věci s nadhledem, musíme si přiznat, že určité skupiny lidí ví, jak to ALE vyřešit. Otázkou ovšem je, jaký to bude mít dopad a to nejen finanční. Ukázkovým příkladem je současná situace kolem státního rozpočtu a slibů současné vlády. Schválený deficit půl bilionu, rozhazovačná politika, mnoho slibů, které budou stát nejen hromadu peněz, ale hlavně tyto peníze bude muset někdo, tak říkajíc, vrátit zpět. To je současná bublina, ve které se všichni nacházíme. Zastavme se, čistě pragmaticky, bez emocí, bez posuzování toho, kdo koho volil, kdo koho volit bude, zastavme se nad dopady několika rozhodnutí.

Velice rezonující téma současnosti je tzv. "rouškovné" - finanční bonus za stres během koronakrize, lidem v důchodovém věku. Jestli bude příspěvek 6 nebo 4 tisíce korun asi není vůbec podstatné. Nejde o to, že bychom to lidem v tomto věku nepřáli. Jde o to, zda je to systémové a čeho tím chceme docílit. Podstatné jsou dvě věci. Blížící se volby a důchodový systém ČR. Hodnoťme to druhé, neboť to první, je jasné. Počet důchodců je nyní někde kolem 2,4 mil. obyvatel. Jakékoliv zvýšení důchodů má obrovský dopad na rozpočet ČR a to nejzásadnější je teprve před námi. Cca za 10 - 15 let začnou do důchodu odcházet silné ročníky tzv. HUSÁKOVÝCH DĚTÍ. V sedmdesátých letech byla porodnost kolem 200 tisíc dětí ročně. V porovnání s dnešní dobou - cca 114 tisíc dětí ročně - nás tedy čeká velký nárůst nejen v počtu důchodců, ale samozřejmě i velký nárůst v podobě vyplacených důchodu. Nepotřebujeme na to vysokou školu, abychom si uvědomili co se bude dít. Zvýší-li se počet žadatelů o důchod, sníží se tím počet přispívajících, v podobě odvodů, do státního rozpočtu. Je pravdou, že v posledních pár letech, se více financí na důchody vybralo než se odčerpalo. Vše bylo způsobeno famózně fungující ekonomikou. Asi i z tohoto důvodu se nic moc zásadního v oblasti důchodové reformy nestalo. Nyní se ovšem situace rapidně změnila a hlavně díky demografickému vývoji, měnit bude. Prostě stárneme, demografický vývoj není a bohužel ani nebude v dobré kondici. Důchody určitě vždy budou, jen je otázkou jak velké.

A to je potřeba si skutečně uvědomit. Selský rozum, to je to co bychom měli v této době více používat. Snažit se číst mezi řádky a hlavně, nehodnotit věci povrchně, ale zamýšlet se nad vším co se nám kde servíruje. Co nás tedy čeká? Já vidím dvě cesty. Znehodnocení úspor nebo zvýšení daní. Reálnější obrysy ji má varianta druhá a je to logické. Dochází nám ta tvrdá realita nebo ne? ČR čekají letos a příští rok volby. A ty mnoho, o směřování naší země a rozpočtové politiky, napoví. Uvidíme. Tak nebo tak, výstup je jasný. Je potřeba bedlivě sledovat co se kolem nás děje a nenechávat svou budoucnost na pospas někoho jiného. A hlavně nezapomínejme: " stokrát opakovaná lež se stává pravdou".

Tomáš Síkora

+420 603 574 862
srk13.sikora@zfpakademie.cz

domluvme si termín konzultace

kancelář

Tomáš Síkora s.r.o.
Litovelská 101/17
779 00 Olomouc
IČ 06305938

asistentka:
Markéta Fukalová, Dis.
+420 731 142 160
srk13@zfpakademie.cz

otevřeno

pondělí 8:30 - 14:30
úterý 8:30 - 14:30
čtvrtek 8:30 - 14:30