Zlato všude kde se podíváš

autor článku: Tomáš Síkora

Cena zlata poprvé v historii překročila hranici 2000 dolarů (zhruba 44 400 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Od začátku roku již vzrostla téměř o třetinu, podporují ji negativní hospodářské dopady koronavirové krize. Nabízí se mnoho otázek, na které existuje i mnoho rozporuplných odpovědí. Nakupovat nebo nyní už počkat až bude zlato levnější? Kolik procent této komodity mít ve svém portfoliu? Lze očekávat, že zlato bude dlouhodobě porážet inflaci? Otázek se nabízí i mnohem více a diskuse na toto téma jsou v současnosti velice pestré. Pravdou je, že nejde jen o samotnou cenu zlata. Svou roli zde hraje i kurz dolaru, který míru "ziskovosti" může měnit a mění. Proč tedy mít zlato v portfoliu?

Proč tedy mít zlato?

Ten pocit fyzické hmatatelnosti této komodity má své kouzlo. Uchovatel hodnoty - nejčastější argument, proč jej lidé ve svém portfoliu chtějí. Současnost navíc tomuto argumentu dost nahrává. Anonymita - dohledatelnost. I jakási duševní hodnota, vytváření předatelného majetku dalším generacím, bývá dalším z důvodu pro nákup této komodity. Kolik procent našeho majetku by mělo tvořit zlato? Zeptá-li se mne někdo na tuto otázku, má odpověď i filozofie je následující - 5 až 10% z celkového majetku. Určitě tuto komoditu, ale nevnímám jako nástroj, vhodný pro zhodnocování . S ohledem na historický vývoj ceny, v porovnání s investováním do cenných papírů, tak u zlata velice záleží, kdy jej člověk nakoupí. V porovnáním s cennými papíry je "vítězství" nad inflací méně časté právě u zlata. U široké veřejnosti se nákupy zvyšují v dobách, kdy se o zlatě píše a mluví - to už je ale většinou na vrcholu nebo za ním. Chce-li člověk tedy mít tuto komoditu ve svém portfoliu, nakupujme, když se o něm nemluví.

Jak jej nakupovat?

Jednorázově nebo pravidelně? Pravidelná investice využívá kolísání ceny a tím pádem konečná cena nakoupeného slitku může být zajímavější než při nákupu jednorázovém. Z dlouhodobého hlediska nakupování, je tato strategie zajímavá i efektivní. Jednorázové nákupu vyžadují samozřejmě větší hotovost. Pro někoho je zlato automatickou součástí portfolia - pravidla tří loukotí má něco do sebe. Nemovitosti, hotovost, zlato. Pro jiné je zlato nepodstatné. Osobně jsem zastáncem pravidla tří loukotí a zlato vnímám jako něco, co ve svém životě využiji k prodeji v dobách zlých, případně v období, kdy prodej bude dávat smysl. A pokud ne, tak vytvářím určitý majetek, který si díky své jedinečnosti a nenahraditelnosti, svou úlohu, dříve či později, určitě splní.

Tomáš Síkora

+420 603 574 862
srk13.sikora@zfpakademie.cz

domluvme si termín konzultace

kancelář

Tomáš Síkora s.r.o.
Litovelská 101/17
779 00 Olomouc
IČ 06305938

asistentka Tereza Fojtů
+420 731 142 160
srk13@zfpakademie.cz

otevřeno

pondělí 8:00 - 15:00
úterý 8:00 - 14:00
středa 8:00 - 15:00
čtvrtek 8:00 - 13:00
home office
pátek 8:00 - 10:00